Baza znanja

Izdavanje predračuna fizičkim licima i inostranim klijentima

Ukoliko u polje za pretragu klijenata upišete PIB ili JMBG koji ne postoji u bazi sistem će Vam ponudti opciju da manualno kreirate novog klijenta.

Nakon unosa informacija o novom klijentu primetiće da se proces izdavanja predračuna nastavlja odnosno da se unete informacije koriste. Prilikom manualnog kreiranja novog klijenta možete odabrati da li se radi o fizičkom ili pravnom licu. Ukoliko odaberete da je klijent fizičko lice primetićete da se i sama forma za unos podataka promenila. Sada je umesto polja PIB i Matični broj dostupno polje JMBG.

Prilikom kreiranja fizičkog lica kao klijenta neophodno je da uneti matični broj ima 13 cifara kao što je to i predviđeno. Ukoliko upišete više od 13 cifara ili upišete pogrešan format o tome ćete biti obavešteni.

Nakon kreiranja klijenta sa izdavanjem predračuna nastavljate kao što je već objašnjeno.

Što se tiče izdavanja predračuna klijentima iz inostranstva, proces je sličan izdavanju predračuna fizičkim licima – to jest, pre nego što krenemo sa unošenjem stavki prvo moramo manualno kreirati klijenta. Razlog za ovo je to što Narodna Banka Srbije nema informacije o pravnim licima iz insotranstva te nismo u mogućnosti da ih automatski preuzmemo i kreiramo klijenta umesto Vas.

Prilikom kreiranja klijenta iz inostranstva primetićete da su u polju za odabir zemlje prvo prikazane zemlje regiona, zatim vodeće svetske ekonomije i zatim zemlje iz ostatka sveta. U sakom slučaju, ponuđena Vam je opcija da upišete naziv zemlje kako bi je brže pronašli. Za klijente iz inostranstva polja koja se odnose na Matični broj i PIB su obavezna ali ne podežu ostalim pravilima kada je u pitanju format upisanih podataka.

Ostatak procesa za izdavanje predračuna za inostrane klijente je isti s tim da je u polju za valutu neophodno odabrati valutu u kojoj želite da izdate predračun. Od drugih valuta trenutno su dostupne EUR, GBP i USD.

Nakon kreiranja predračuna u valutama EUR i USD, ukoliko imate podešen PayPal payment gateway, u sekcij “Uplate” prikazaće se i link za plaćanje predračuna putem PayPal-a. Ovaj link možete poslati svojim klijentima kako bi izvršili plaćanje.